Kajakkpadling i koronatider!

Det har vært et år som har krevd mange omstillinger, og krevd en allsidighet med intens jobbing på nett, med markedsføring og med interne rutiner i de perioder hvor det ikke har vært padling. Det har vært en stor fordel å kunne bruke samme personressurs på dette. Samarbeid med andre og innspill på videre utvikling også krevd omstilling samtidig som det har løftet bedriften min.

Tine Raisbæk er opprinnelig fra Danmark men har funnet sin plass i regionens skjærgård. Hun er så heldig å få få business ut av det som er hennes store lidenskap: nemlig kajakkpadling. Tine har skjærgården som sin arbeidsplass. Kajakkpadling.no er en leverandør av kajakkurs og guidede kajakkopplevelser både til reiselivet, turister og til de som bor her. Tine har holdt kurs siden 2010 med oppstart i Telemark og flytting til Vestfold i 2015, men hatt dette i tillegg til vanlig jobb. Høy kvalitet på utstyr og tett oppfølgning av deltagerne var nøkkelen til stadig flere kunder. Kajakkpadling.no består av gründer Tine og hennes til sammen 20 kajakker.

Et prosjekt rundt sykkel og kajakk i Færder gjorde at det ble en større satsning og jeg fikk et samarbeid med bla. Havna Hotell. I 2021 fikk Tine kontorplass på Hi5 i Tønsberg og det ble også en innmelding i Visit Vestfold.

Et tilbakeblikk på koronaåret

Korona traff oss og det var usikkert om det ble noe kajakksesong, samtidig som barnehagen var stengt. Dog fortsatte fremdriften på noen områder og det ble jobbet med sosiale medier, kjøpt nettside og bookingløsningen kom opp og til slutt åpnet barnehagen igjen.

I denne fase var det fantastisk å være en liten bedrift uten noen ansatte og uten gjeld, og vite at etter hvert ble det nok lov å padle igjen. Når det skjedde i slutten av mai og frem til midten av august strakk timene ikke til. Nye opplevelser og mestring i vakker norsk natur var populært, for noen sammen med familien eller vennegjengen og for andre som et drømme prosjekt man i flere år ikke hadde funnet tid til.

I august ble det dog stadig mer stille, og det ble tydelig at bedriftsgruppene var avventende især når smittetrykket igjen økte. Ambisjoner og planer hadde allerede bygget seg opp og vinterpadling er jo både vakkert og eksotisk, men den krevde en investering i utstyr og utvikling av nye produkt. Gjennom Hi5 ble det etablert et samarbeid med Hesnesgruppen på Tenvik og der er det nå lokale for utstyr og aktivitet hele året rett ved vannkanten. Med god drahjelp og støtte fra Hi5,  kommunen Tønsberg og Færder og lokalt reiseliv har vinteren blitt brukt på å realisere dette. Det ble også naturlig å benytte seg av eksterne tjenester på nettside, bilder og veiledning. Tine har også jobbet mot samarbeid med flere andre aktører og benytte seg av flere instruktører så tilbudet kan fremstå mer komplett.

Tilbakeslag, normal drift eller omstilling

Det er ekstremt vanskelig å vurdere om satsningene faktisk er liv laga akkurat nå, siden markedet er så påvirket av korona og en del salg har blitt kansellert av bedrifter, mindre markedsført grunnet usikkerhet eller måttet avlyses pga. restriksjoner. Men signalene er såpass positive selv om resultatene ikke avspeiler det at det jobbes frem mot vinter 21-22. Takket være Hi5 og Visit Vestfold har det blitt gjennomført flere presseturer som bidrar til å sette Færder nasjonalpark på kartet som en padledestinasjon i Norge, hvilket har gitt flere riksdekkende oppslag og forhåpentlig mer oppmerksomhet fremover. Dette er langsiktig jobbing, men bidrar til å gi skjærgården ett løft som reisemål.

Det har vært et år som har krevd mange omstillinger, og krevd en allsidighet med intens jobbing på nett, med markedsføring og med interne rutiner i de perioder hvor det ikke har vært padling. Det har vært en stor fordel å kunne bruke samme personressurs på dette. Samarbeid med andre og innspill på videre utvikling også krevd omstilling samtidig som det har løftet bedriften min.

På papiret har omsetningen økt betraktelig, men det har også min arbeidsinnsatsen. Likevel har det vært utrolig motiverende å jobbe med bedriften hele året. At dette har gått kan jeg delvis takke Covid19 for, siden mannen har hatt hjemmekontor i stedet for 70+ reisedøgn i året, og plutselig var han den fleksible på hjemmebanen.

Fremtidshåp

Nå er det bare å se frem mot en sesong hvor det forhåpentlig blir mulighet til masse padling. Enten det er på guidet tur i Norges Eldste by, mot Verdens Ende eller fra Tenvik mot Veierland eller det er å holde kurs og hjelpe deltagere i gang med padling på en god måte. Det er fortsatt kjernen i bedriften og det som gir energien til å holde på med alt det andre.

Jeg håper og tror at vi kan sette kajakkene på vannet, og dermed bygge ny næring med utgangspunkt i Skjærgården, naturen, geopark samt dyre- og fugleliv. Jeg gleder meg!